Često postavljena pitanja

Sve odgovore na vaša pitanja možete pronaći ispod.

Leader Roots je jedinstven višemjesečni edukativni program razvijen od strane AmCham BiH i namijenjen primarno njenim članicama. Program je fokusiran na profesionalno usavršavanje mladih osoba zaposlenih u kompanijama članicama AmCham BiH sa ciljem njihovog razvoja i sticanja leadership vještina i iskustva koje će im pomoći da ostvare svoj puni potencijal.

AmCham BiH vizija ovog programa je:

  • Kreirati jaku alumni mrežu te nakon nekoliko godina programa okupiti više stotina polaznika koji su najjači poslovni lideri u zemlji
  • Razviti mentorship program koji ima veliki potencijal i pružit će dodatne benefite za sve polaznike
  • Napraviti pozitivnu promjenu u poslovnoj zajednici i cijeloj BiH
  • Ojačati AmCham BiH kroz bolju povezanost među članicama
  • Osigurati AmCHam BiH podršku u budućnosti kroz veći angažman polaznika programa.

Program počinje u martu/aprilu 2022. godine.

Program će trajati devet (9) mjeseci prema rasporedu objavljenom na oficijelnoj web stranici koji počinje da važi od trenutka kada je objavljen.

U prvoj godini program će okupiti 50 polaznika koji će biti odabrani od strane svojih kompanija, odnosno menadžmenta kompanija u kojima su zaposleni.

Platforma ima tri razvojne komponente na kojima se grade sve dalje aktivnosti:

  • Masterclasses – lekcije koje za cilj imaju razviti vještine neophodne za svakog budućeg lidera u 21. stoljeću. Lekcije će se izvoditi prema unaprijed određenoj dinamici, a predavači će biti istaknuti pojedinci iz poslovnog svijeta, akademske zajednice i konsultanti. Predavanja su osmišljena na način da pruže realne primjere iz poslovnog života.

  • Investing in community – korak u kojem polaznici savladavaju vještine, navike i dobre prakse ulaganja u zajednicu, filantropije i vraćanja dobra zajednici. Ova razvojna komponenta će biti pokrivena kroz posljednji modul (edukativne sesije ili aktivnosti).

  • Case studies & Business Challenges – praktični zadaci i izazovi koji su usko povezani sa lekcijama koje polaznici prolaze.

Raspored masterclass-ova se nalazi ovdje.

AmCham BiH okuplja najbolje kompanije u Bosni i Hercegovini i posjeduje snažne resurse unutar njih. Jedan od najvećih benefita je upravo mogućnost da polaznici čuju iskustva iz prakse u kompanijama u Bosni i Hercegovini. Drugi benefit je ostvarivanje veza među polaznicima koji dolaze iz različitih kompanija i industrija, a kojima će upravo taj networking otvoriti mnoga vrata i stvoriti nove prilike za razvoj. Treći benefit, ali ne manje važan, predstavlja sam nastavni plan koji je osmišljen da zadovolji sve segmente razvoja liderskih vještina, kao i potrebu za praktičnim dijelom i primjerima iz realnog života. I na kraju, prilika za vraćanje dobra zajednici kroz program, te nakon programa, predstavlja iznimno značajan benefit za svakog polaznika i njegovu karijeru.

Naš cilj je omogućiti učesnicima interakciju, networking i upoznavanje. Sva predavanja će uprkos tome biti realizovana sa maksimalnom pažnjom na uslove i mjere koje u tom momentu budu na snazi u našoj zemlji.

Predavači i izvođači programa su istaknuti pojedinci, stručni i profesionalni lideri, menadžeri, voditelji timova ili konsultanti sa širokim iskustvom. AmCham BiH želi pružiti raznovrsnost i u pogledu predavača jer smatramo da jedino na taj način svim učesnicima možemo pružiti dovoljno kvalitetan program i odgovoriti na sva njihova pitanja i očekivanja. AmCham BiH če se kontiunuirano truditi da osigura najstručnije predavače iz svih oblasti.

Ne, predavači nisu isti svake godine.

Da, polaznici će dobiti certifikat nakon završenog programa.

Potrebno je prisustvovati na minimalno 70% masterclass-ova.

Leader Roots program je namijenjen prvenstveno kompanijama članicama AmCham BiH, te eventualno drugim kompanijama koje pokažu interes, ukoliko je tako definisano. Dalje, program targetira mlade ljude, 24 – 36 godina starosti, zaposlene na mid-level management pozicijama koji su od strane svojih nadređenih prepoznati kao budući lideri. Polaznici treba da imaju izražene liderske sposobnosti, da budu proaktivni i imaju više sfera interesovanja, te da imaju izraženu želju za uspjehom i stvaranjem pozitivnog uticaja u zajednici.

Poslodavci koji žele prijaviti svoje potencijalne mlade lidere su dužni u obzir uzeti njihove godine (24-36), iskustvo te njihov potencijal. Polaznici treba da imaju izražene liderske sposobnosti, da budu proaktivni i imaju više sfera interesovanja, te da imaju izraženu želju za uspjehom i stvaranjem pozitivnog uticaja u zajednici.

Trenutno polaznici programa mogu biti samo zaposlenici kompanija koje su AmCham BiH članice. U budućnosti će se otvoriti prilika i za zaposlenike u drugim kompanijama da apliciraju.

Za sva eventualna pitanja, prijedloge i sugestije možete kontaktirati AmCham BiH izvršnu kancelariju putem e-mail adrese leaderroots@amcham.ba ili na broj telefona +387 33 295 502.

Moguće je biti polaznik programa više od jedanput, isključivo ukoliko poslodavac tako odluči, ali polaznici u tom slučaju ne mogu biti polaznici dvije godine za redom, već se mora desiti pauza jednu godinu.

Program ima za cilj razvijanje pozitivnog takmičarskog duha. Postoji sistem evaluacije polaznika i on će biti prezentovan na početku programa. Na kraju programa će biti proglašen pobjednički tim ili pojedinac.

Međusobno upoznavanje jedan je od najvećih benefita ovog programa, a AmCham BiH kao organizator će postaviti sve potrebne preduslove da se svi polaznici upoznaju tokom trajanja programa.

Pored formalnih prilika, postoji mogućnost organizacije neformalnih aktivnosti kako bi se polaznici što bolje upoznali i povezali.

Organizator, AmCham BiH će uzeti u obzir sve preporuke kako bi se spriječilo širenje COVID-19 virusa. To uključuje obavezno prilaganje dokaza o vakcinaciji uoči svakog susreta, odnosno alternativno PCR testa ne starijeg od 48 sati. Sale će biti opremljene dezinfekcijskim sredstvima i maskama, a bit će obezbjeđen dovoljan razmak među učesnicima.